Reklama
 
Blog | Jiří Mittner

Vedení Českých drah splnilo podmínky ke svému odchodu na 300%

České dráhy snížily jízdné na vybraných tratích, aby zabránily přesunu zákazníků k nové konkurenci, kterou jsou vlaky RegioJet Radima Jančury. Co vlastně České dráhy udělaly?

Platíme z daní České dráhy, aby ve všech místech země byl alespoň jeden dopravce. Jinak by do mnoha míst nebylo spojení, nevyplatilo by se provozovat nedotovaný spoj. Je rozumné Dráhy na ztrátových spojích mít, i když nás to něco stoji. Kéž by těch spojení, která musíme z daní pokrýt, bylo co nejméně. Dosud jich bylo hodně, v podstatě všechny. Nikdo dosud nedokázal provozovat nedotované spoje, nebo neměl všechna povolení (těch je určitě potřeba hodně).

Nyní to Jančura dokázal! Nemusíme si už na některých místech Dráhy platit, nový dopravce se postará sám. Ušetříme. Společně s Dráhami, které jsme tam ze svých daní museli poslat dříve, mu popřejeme hodně štěstí, dáme několik rad, kde je ostrá zatáčka a špatné semafory, a kdyby potřeboval výpomoc, poskytneme ji rádi, protože to bude pořád levnější, než kdybychom to museli vzít zase na sebe.

Dráhy překvapily. Na nově pokrytém spoji chtějí zůstat také. Proč, vždyť už to není potřeba? Dráhy navíc nechtějí pomoci novému dopravci. Dráhy ho dokonce chtějí zničit dumpingovými cenami! To znamená službami, na které od nás budou chtít z daní ještě větší dotaci než obvykle. Zbláznily se České dráhy?

1. Naše peníze, které jsme Drahám svěřili, aby za ně provozovaly spoje do nepokrytých míst, namísto toho Dráhy vyplýtvaly na spoje, které už pokryte jsou.
2. Cílem vyplýtvání prostředků na už pokryté spoje je poškodit jiného dopravce, který nám mohl ušetřit peníze.
3. Aby poškození jiného dopravce bylo ještě výraznější, způsobily Dráhy k už vyplýtvaným prostředkům navíc ještě ztrátu z dumpingových cen, kterou budeme muset z daní také zaplatit.

Vedení Českých drah splnilo podmínky ke svému odchodu na 300%. Nehospodárně nakládá se svěřenými prostředky, poškozuje naše zájmy bojem proti nedotovaným dopravcům a ještě svévolně prohlubuje ztrátové hospodaření financováním nekalých praktik.

Reklama